Крум Зарков: Доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има, но той не е прекратен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България няма да има, но този механизъм юридически не е прекратен и той продължава да съществува в правния мир, въпреки че по него няма доклади, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Доклад ще има, но това е годишният доклад, който се прави за всяка държава и в който за България има специална глава, както за всички други. Този доклад ще отрази моментното състояние, но се създаде объркване, защото механизмът за сътрудничество и проверка беше поставен на дневен ред от Нидерландия като аргумент за спирането ни към Шенген, добави Зарков.

Вера Йоурова оцени усилията на служебното правителство, разбирайки, че то може да стигне до един момент, подчерта Крум Зарков, който вчера е провел разговор със заместник-председателя на Европейската комисия.

Зарков я е уверил, че законопроектите, свързани с реформата на съдебната система, ще бъдат внесени още в първия работен ден на новия парламент.

По темата за Северна Македония правосъдният министър коментира:

"Президентът Радев пръв наложи темата за защита на човешките права в преговорната рамка за Северна Македония. Ние сме поставили като изискване, което беше прието от европейските страни, да се направят съответните промени в Конституцията, които да защитят хората с българско самосъзнание в Северна Македония. И сега след като има очевидна ескалация на напрежението, довела до побой над млад мъж, президентът Радев правилно се възползва от ситуацията, да постави този въпрос пред своите колеги европейци".

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад