Камелия Нейкова, ЦИК: Машинното гласуване на тези избори е гарантирано

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни навлизат във важна фаза. На какъв етап е подготовката за изборите, за гласуването у нас и в чужбина, за удостоверяването на машините и бюлетините за вота в студиото на “Денят започва” говори председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

“Партиите и коалиции, най-вече парламентарно представените в 49-ото Народно събрание, почти всички заявиха и регистриха свой представител в ЦИК. Тези представители бяха изпратени на Министерство на електронното управление, което ни предостави информация с график за различните етапи от процеса на удостоверяване, за да бъдат допуснати до тях. Една част от тези представители са присъствали в събота на довереното изграждане на изходния код на софтуера за гласуване”, каза Нейкова.

Системният код, който се генерира при удостоверяването на машините, вече е публикуван и всеки може да го види, съобщи тя. Процесът по доверено изграждане на хешкода е задължителна стъпка при процеса, без който няма как да има машинно гласуване на вота 2 в 1.

"Той ще бъде предоставен на всяка една избирателна комисия, независимо от публичното му известяване. Всички секции и избиратели могат да сравняват този хешкод, за да са сигурни, че това е удостоверената версия на софтуера за гласуване. Искам да подчертая, че всички ключове и пароли, както и активи, се съхраняват в Централната избирателна комисия", заяви Нейкова.

Според нея машинното гласуване на тези избори е гарантирано и "избирателите няма от какво да се притесняват".

Какво още обясни председателят на ЦИК, както и демонстрация как да гласуваме на изборите 2 в 1, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад