Йордан Божилов: В Черноморския регион има много комплексна среда на несигурност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генералният секретар на НАТО е в България и това се случва за първи път след 2019 г. Страната ни е домакин на Парламентарната асамблея на НАТО и днес предстои пленарно заседание. По време на срещите в събота служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че България се нуждае от повече активност на НАТО в Черноморския регион. Коментар по тези теми на Йордан Божилов, председател и основател на Софийския форум за сигурност. 

В презентация на асамблеята от представител на военното командване на НАТО ясно се е показало, че най-уязвимият регион за НАТО е Черноморският регион.

"Не само защото има война, не само защото Русия продължава военните действия в Украйна, но също така и има една много комплексна среда на несигурност. И плаващи мини, и екологични въпроси, и блокиране на икономическите дейности в нашата икономическа зона от страна на Русия, т.е. всичко това трябва да бъде адресирано. От друга страна България, Румъния не разполагат с достатъчно средства. Нашите модернизационни проекти вървят, но се изисква много дълго време, докато стигнем определено ниво. Ето защо се поставя ясно въпросът защо НАТО трябва да има по-голямо присъствие, НАТО трябва да разположи повече сили и средства, така че да се адресират всички рискове, които съществуват", заяви Йордан Божилов.

Вижте целия анализ във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад