Категория "Джаз": Майсторски клас на Вики Алмазиду, посветен на Милчо Левиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

2 - 13 юли, Нов български университет
Майсторски клас на Вики Алмазиду, посветен на Милчо Левиев


От 2 до 13 юли в Нов български университет се проведе майсторски клас по поп и джаз пеене на Вики Алмазиду. Тази година класът беше по-специален, защото с музика бе почетена паметта на проф. Левиев. Големият български джазмен и Почетен професор на НБУ напусна този сват през октомври 2019 година и това е първия майсторски клас без физическото присъствие на Маестро Левиев, но съхраняващ духа му, чрез неговата музика и възпитаници.

„Този клас се посвещава, от Нов български университет, от мен и от всички наши студенти и музиканти на нашия учител, ментор, приятел, на различни, на честния, на смелия, на дръзкия, на прямия в живота и музиката човек, на човека, който зачиташе най-вече приликите, а не разликите между хората, между музиките, между религиите, между расите, това разбира се, се усеща в неговата музика и всички ние го чуваме. Тя е достатъчно нестандартна, както беше и самият той. Милчо. Това е нашият Милчо. Милчо Левиев!“ – с тези думи Вики Алмазиду, съпругата на Левиев и водеща на майсторския клас, откри концерта на 13 юли  на новата амфитеатрална сцена в двора на Нов български университет.

Сред гостите на музикалното събитие бяха, Изпълнителния директор – доктор Георги Текев, заместник ректора по творческата дейност професор Георги Арнаудов, членове на Настоятелството, сред които професор Сергей Игнатов и г-жа Надя Терзиева, представители на Академичното ръководство, Декани, преподаватели от НБУ и почитатели на джаза и импровизацията. Алмазиду благодари на НБу за реализирането на майсторския клас, като лично изказа благодарност на доктор Текев, изпълнителен директор на и д-р Чукурлиев, директор на централна университетска администрация на НБУ.

В майсторския клас участваха шестнадесет млади изпълнители от България и Гърция, а програмата представи популярни пиеси от Милчо Левиев, Хенри Манчини, Джери Бок, Морган Левис и други.

Концертът събра на една сцена известни музиканти, поставили началото на своя творчески път именно от майсторския клас на Левиев и Алмазиду в НБУ, сред които: Юлиан Янев, Тодор Бакърджиев, Васил Хаджигрудев, Александър Михайлов, Исак Бенбасат. Специални гост-музиканти бяха и Велислав Стоянов и Димитър Благоев, както и победителят от „Гласът на България“, Георги Шопов.  

Нов български университет присъди стипендия на Сияна Калоянова, участник в майсторския клас, за да продължи обучението си като студент на НБУ в департамент „Музика“ през следващата академична година. Вики Алмазиду, присъди три стипендии от Фонд „Милчо Левиев и Вики Алмазиду“ в НБУ на Евангелия Курка, Ралица Тонева и Мария Димитрова. Две от участничките – Ния Симеонова и Сияна Калоянова, получиха възможност за запис в студио Octave Collective, специално осигурена от Мария Димитрова, дългогодишен участник в Майсторските класове на Левиев и Алмазиду в НБУ.

Вечерта завърши емоционално с думи на Изпълнителния директор, доктор Георги Текев, който благодари на Вики Алмазиду за реализирането на майсторския клас и Галаконцерта, въпреки трудната ситуация.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад