Кирил Петков: Народното събрание взе правилното решение да подкрепи тази декларация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Народното събрание взе правилното решение да подкрепи тази декларация. Беше важно да покажем, че институциите работим в синхрон, когато опира до националните интереси на България", заяви пред журналисти министър-председателят Кирил Петков след приемането на декларацията за Украйна от народните представители. 

Сутринта показахме координация между президентството и изпълнителната власт, сега показахме координация между парламента и МС. Това е точно пример как трябва да говорим в един глас, подчерта Петков.

Тук не става дума само за една чужда държава. Украйна в момента има българско малцинство, имаме българи, които са там и в момента тя е обект на бомбардиране. Ако ние в този момент не осъдим това, реално не защитаваме българските граждани и българските интереси, категоричен е Петков.

Първият приоритет е да транспортираме българските граждани, които искат да се върнат, обясни Петков. Той допълни, че МВнР и транспортното министерство са създали работни групи, които следят възможните гранични пунктове за евакуация, както и възможностите за настаняване в хотели.

Трябва всички да внимаваме какви рискове всяко едно движение има, всяка една санкция. Ние сме сигурни, че говорим с един глас с европейското семейство, но имаме в предвид и рисковете, допълни Петков.

На въпрос за коалиционните партньори, Петков заяви, че всеки един от тях иска да е сигурен, че всички рискове са преценени.

Няма директна опасност за България, но ние трябва ясно да заявим заедно с нашите партньори, че това е недопустимо в Европа, категоричен е премиерът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад