Кое е важното – българският разговор през погледа на д-р Цветеслава Гълъбова, Венци Мицов и Петко Георгиев

Предаване: Панорама, 25.11.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Видно е, че след преживени трагедии, ние като общество не си взимаме поука. Както каза журналистът Борян Йовановски - животът е импровизация. Уви, ние импровизираме. Ние не спазваме правилата. И след това се потапяме в мъката, а тя  е най-интимното преживяване, обясни в "Панорама" психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя допълни, че в такъв момент е много важно да помогнем на хората, които са в мъката, да ги прегърнем, да има на кое рамо да се изплачат.

Слабото място на българина е солидарността - не демонстративната. Ние на демонстративно ниво много неща докарваме, отбеляза тя. Ние импровизираме солидарност.

Музикантът Венцислав Мицов обясни каква е същността на импровизацията. "Това, което се случва у нас не е импровизация. Това е какофония, катастрофа". По думите му разговорът за смъртта отдавна престана да съществува в България. Реакциите и на трагедиите от последната седмица са такива, каквито са и по повод развитието на пандемията - сякаш смъртта за нас престана да съществува, ние започнахме да я изолираме.

Той намери надежда за възраждане на духовността ни посредством нашите хора на духа, на културата и на изкуството. "Може би това е пътят, по който трябва да тръгнем, ако искаме нещо да постигнем".

Журналистът Петко Тодоров изрази мнение, че в България няма "ние". "В това общество има добри, има лоши, има професионалисти, има дилетанти и между тях една аморфна маса, която не знае откъде е и какво е."

Той намери причина за сегашното развитие на пандемията у нас в следното - ако в началото на заразата в страната ни бяха въведени изключително строги мерки, което на практика снижи до минимум възможността за разпространение на вируса, то после дойдоха изборите. Всички политически сили се опитаха да се харесат на избирателите. Те си направиха сметката, че е по-добре да не се борят с антиваксърите. Цената е около 30 000 безсмислено изгубени живота в резултат на коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад