Пожарът и спасителите – репортаж от село Рояк

Предаване: Панорама, 25.11.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пожарът в Дома за стари хора е най-голямата трагедия в село Рояк. В този труден момент местните са обединени повече отвсякога и не остават безучастни пред случилото се под горящия покрив. Хава Шабан и мъжът й са сред първите, които са помогнали в евакуацията на бедстващите, още преди да пристигнат пожарникарите.

"Хората бяха в паника, всеки гледа да изкара някого. Влязохме и ние, мъжът ми се сети: "Тук трябва да има пожарен кран, дай да опънем маркуча, за да загасят тока", разказва жената.

Пожарната идва съвсем скоро, но помещението е било много задимено. Едва когато огънят е загасен, успяват да влязат вътре и да намерят хората.

"Уплашихме се, но нямаше как да ги оставим тези хора, защото аз живея точно срещу тях - всеки ден ги виждам", казва Хава.

26-годишният Месут на ръце изнася трудно подвижна жена от горящата сграда.

"Тя не разбираше какво става, каза че ѝ е студено и я завихме. Пожарникарите, полицаите веднага помогнаха, почти цялото село дойде да ни помага. Не съм герой", казва той.

15-годишният ученик Селим също е сред спасителите, които рискуват живота си.

"Както си седяхме навън, кметът доде и каза, че има пожар в старческия дом и ние дойдохме на бегом да ги изкараме, да и помогнем", разказва Селим.

Всички са герои, рискували са собствения си живот, казва кметът на с. Рояк.

Обитателите на дома са настанени в хотел в съседното село Аспарухово, където за тях се полагат необходимите грижи. Трагедията в селото обедини хората от цяла България - всеки ден възрастните хора получават дарения с хранителни продукти, дрехи и други необходими стоки.

Вижте във видеото репортажа на Петър Дойкински.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад