Кога ще има пик на грипа и има ли опасност от морбили?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От края на ноември започна постепенно да се увеличава броят на доказанитре грипни вируси, в момента циркулират и трите сезонни грипни вируса - H1N1, H3N2 и тип B, които са характерни за цяка Европа, съобщи в "Денят започва проф. Нели Корсун - завеждащ лаборатория "Грип И ОРЗ" в НЦЗПБ.

Тя поясни, че трудно може да се предвиди пикът на заболяванията, но обикновено това се случва в края на януари, февруари, очаква се и тази година да е такава ситуацията.

"Грипни ваксини се препоръчват на лицата, които са във висок риск от тежко протичане на грипа, от усложнения, каквито са индивидите над 65 години, децата под 5 години и всички, които имат съпътстващи хронични заболявания", припомни проф. Корсун.

Тя коментира и ситуацията в Румъния с епидемията от морбили там. И поясни, че риск от внос на морбилен вирус съществува и в България.

"Обезпокоителен е фактът, че в България имунизационното покритие намаля по време на ковид пандемията", каза проф. Нели Корсун.

Когато имунизационното покритие достигне 95%, тогава имаме по-голяма сигурност и намален риск от епидемичен взрив, през 2022 у нас имаме 91% покритие с първа доза ваксина и 87% с втора

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад