Росен Костурков: Проблеми в сектор "Земеделие" има, но правим всичко земеделието да стане ефективно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

3/4 от казаното за "Денят започва" от г-н Бойко Синапов не отговаря на истината. Тези средства са дадени. В макрорамката на бюджета за подпомагане на земеделието за следващата година парите спрямо 2023 г. са увеличени с 500 млн., това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на Комисията по земеделие Росен Костурков.

"Част от проблема са хора като г-н Бойко Синапов. Тези хора не разбраха, че това правителство дойде с намеренията, и ще си ги изпълни, за по-справедливо разпределение на средствата в сектор "Земеделие и животновъдство". Парите, поискани от Министерство на земеделието, са в макрорамката. Ние дадохме законова възможност на Министерство на земеделието да определи каква част от тях ще отидат за т.нар. временни мерки като щетите от войната в Украйна. Огромно е увеличението с 500 млн.", подчерта Костурков.

Зам.-председателят на Комисията по земеделие призна, че проблеми в сектор "Земеделие" има. Те идват от липса на пазари, от ниски изкупни цени. Той подчерта, че се прави всичко възможно парите, които дава държавата, както и всичките помощи, които идват по линия на ЕС да бъдат насочени там, че най-после земеделието да стане ефективно.

Като откровена лъжа той определи твърдението на Синапов, че някой е ощетен, защото министерството е решило така.

"Ние не правим разлика между големи и малки. Това са хората, които са стигнали до този таван. Има европейски регламент и ние не можем да го нарушим. Ние успяхме да увеличим този таван с 30 000 евро и хората си ги получиха. Последните плащания по украинската помощ бяха разплатени вчера", каза още той.

Министерство на земеделието започна открита битка с така наречените "субсидиевъди" - фермери, които заявяват фиктивни животни, за да получат европейско и национално подпомагане.

Според земеделският министър Кирил Вътев, засилените проверки по фермите ще започнат още в първите дни на януари и екипът му ще направи всичко възможно субсидиите да отидат при реално работещи фермери.


Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад