Кой е виновен за унищожаването на пясъчни дюни в "Албена"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море сигнализира зрител на БНТ. Той твърди, че това е станало с багер на курорта "Албена". Реката минава през резервата "Балтата" . За унищожените дюни са сезирани всички институции. Предстоят проверки.

Теодор Петков посещава плаж "Батовски" в курорта "Албена" от години. Разхождайки се там установил, че устието на реката е разширено, като навсякъде по пясъка имало следи от багер. Според него са унищожени и част от дюните в защитената местност.

"Проблемът на този плаж е, че "Албена" си е позволила да промени вливането на реката, която идва от резерват "Балтата" в морето. Благодарение на това, с багери са минавали по плажа, за да прокопаят устието и да влиза в морето тази река, са съсипани над 800 метра от плажните дюни на плажа", разказва Теодор Петков.

От ръководството на курорта „Албена“ заявиха, че изместването на устието е естествен процес, а разливането на реката по плажа причинява щети – брегът е подкопан, водата е отнела над 6 000 квадратни метра от плажа, унищожила е и част от дюните. От комплекса много пъти са сигнализирали институциите за проблема. Теодор Петков е категоричен, че устието на реката е разширено с багер.

"След като имаше бурно море в продължение на една седмица от лошото време, реката се беше затворила, пясъкът се беше възвърнал тук и те са дошли и пак са направили този отвор", заяви Петков.

На определени места река Батова е заблатена и това затруднява нормалното ѝ оттичане в морето. При по-обилни валежи тя наводнява избените помещения на близкия хотел. Затова служители в курорта почистват речното корито, като това винаги е съгласувано с областната администрация в Добрич.

"Често се е случвало при покачване на нивото да се пълнят подземните помещения на хотела, мазетата и сервизните помещения, което създава неудобство на гостите", обяснява Десислава Радева, управител на хотел в курорта "Албена".

Теодор Петков, като редовен посетител на плажа, има наблюдения и твърди, че на мястото на старото устие сега има нов плаж, който преди не е съществувал.

"Това не се е случвало досега никога. Само този сезон е това. Най-вероятно целта им е да си увеличат плажната ивица", казва той.

По случая ще има проверка. От ръководството на курорта "Албена" обаче са категорични, че това няма да спаси дюните от разлива на река Батова, защото е природен процес. Решението е изцяло в компетенциите на държавата, твърдят от комплекса.

Репортер: Петър Дойкински

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад