Петя Първанова: За момента няма проблем с нова бежанска вълна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Агенцията за бежанците отговаря за четири териториални поделения, в които се настаняват лица, потърсили международна закрила в нашата държава. Поделенията се намират в София, Харманли, село Баня и Пъстрогор. Заетостта на всичките центрове е 30% и не може да се каже, че има нещо, което да ни притесни в момента, това заяви в "Денят започва" председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова в отговор на въпрос има ли проблем с нова бежанска вълна.

1560 са чужденците в производство за международна закрила, настанени в центровете. Основно те са от Афганистан, Сирия, Ирак и по няколко човека от други държави, добави тя.

Вълна от Афганистан след последните събития там няма. Лицата, които търсят закрила в България, са такива, които се намират в съседните държави или такива, които са пребивавали в други държави и сега успяват да стигнат до страната ни, за да потърсят закрила.

Компетентни органи за охрана на границата са Гранична полиция и органите на МВР. Когато лице пресече нелегално границата и това се установи, то се задържа, обясни Първанова. Лица, подали молба за международна закрила, биват настанявани в центровете у нас.

През последните две години търсещи закрила у нас основно са мъже. Жените са 5 или 6%, децата до 18 г. - придружени или непридружени, са между 35 и 40%, като тази година няма разлика, отбеляза председателят на Държавната агенция за бежанците.

57 деца посещават училища, те са заявили желание да се обучават у нас, като те до два-три месеца проговарят български, допълни тя.

Относно издръжката на мигрантите, Петя Първанова обясни, че България получава средства под формата на солидарност от ЕС. 50:50 се осигурява финансиране от държавния бюджет и от Фонда "Убежище, миграция и интеграция". "За храна, за 30% заетост бюджетът е около 200 000 лева месечно".

Вижте целия разговор във видеото.