Колекторските фирми искат закон и регистър за дейността им

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се променя работата на колекторските фирми в условията на пандемия и как в бранша гледат на намеренията за законодателни инициативи, които да въведат по-строг контрол? Темата в "Денят започва" коментира Здравко Иванов, представител на колекторско дружество.

"Мога да кажа, че дори в период на пандемия ние се опитваме да влизаме в ясен и точен диалог с нашите клиенти и да намираме решение, опитваме се да постигнем споразумение за изплащането на дълговете, които са поносими за всеки един потребител", каза Здравко Иванов.


Той обясни, че знае за неприятни практики в събираемостта на задълженията и че той не може да ги определи тези фирми като колекторски дружества, защото те нямат нищо общо с техния бизнес.

"Относно законопроекта смятаме, че той е нужен, тъй като тази дейност има отношение към много български граждани. Така че относно регулацията на тази дейност ние сме категорично за, защото за той би помогнал на потребителите, но и на самите колекторски дружества. Ние искаме да бъде поставена ясна граница между истинските европейски управления за вземане и дружества, които си служат с прийоми, които нямат нищо общо с начините, по които работят истинските колекторски дружества", заяви Иванов.

Здравко Иванов каза също, че подкрепя предложението да се създаде регистър на колекторските фирми и режим по който дружествата да бъдат вписвани и регистрирани.

"Дружествата които имат устойчива визия за бизнеса не могат да си позволят да не дават официална информация за дълговете на потребителите. Затова искаме точен и ясен закон, който да редуцира подобни нелоялни практики", допълни Здравко Иванов.

"Трябва да има отделен закон и нашите предложения са свързани с правния статус на тези дружества и начините, по които те работят. Искаме да се постави ясна граница между легитимните колекторски дружества и тези, които си мислят, че са такива, но нямат нищо общо с този бизнес", подчерта отново Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад