Позиции и дипломация по оста София – Скопие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са очакванията от посещението на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Скопие? Това коментираха в студиото на "Денят започва" историкът от СУ "Св. Климент Охридски" проф. Христо Матанов и Петър Колев, лидер на партия "Граждански демократичен съюз", която представлява българите в Република Северна Македония.

В ефира на "Денят започва" проф. Христо Матанов изтъкна, че се надява на ново начало в отношенията между София и Скопие, но не и на компромис. По думите му Консултативният съвет за национална сигурност при президента е поставил край на съмненията, че България би се поддала на външен натиск и това е добре.

"Две неща правят впечатление в това, което става напоследък - първо, историята отива на последен план, на преден план отиват инфраструктура, икономика и т.н. Второ - предвижда се промяна структурна в историческата комисия" - каза Матанов.

Той допълни, че е изключително важно какви промени ще се извършат в комисията, която работи по въпросите на историята. Според професор Матанов, без промяна в учебниците в Република Северна Македония, езикът на омразата няма да спре.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад