Конфликтът в Етиопия - на ръба на гражданска война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е актуалната ситуация в Етиопия, където властите започнаха офанзива срещу базите на Народния фронт за освобождение на Тиграй в северните части на страната - коментар на Тодор Витев, временно управляващ българското посолство в етиопската столица.

Вече трета седмица напрежението категорично се покачва и изходът от създалата се ситуация все още не се вижда ясно. Все още няма информация след изтичането на втория ултиматум, който даде министър-председателят Абий Ахмед, относно атаката на Мекеле до каква степен въоръжените сили на федералното правителство са поели курс на офанзива там, обясни Тодор Витев.

По думите на посланика този конфликт има три измерения - политическо, икономическо и идеологическо измерение. Политическото е свързано с това, че Тигрей като етническа общност в Етиопия управлява страната почти 27 години след 1991 г., когато е свалено промарксисткото правителство на Менгисту Хайле Мариам - до 4 април 2018 г., когато се формира правителството на Абий Ахмед. Тигрейците имат и пряко участие във войната с Еритрея. Мирен договор се постига по-миналата година, благодарение на президента на Еритрея Исаяс Афеверки и Абий Ахмед.

"Правителството разполага с много сериозни военни подразделения и въоръжение, но еритрейците са се доказали като добри воини. Наистина Еритрея се включи на страната на правителствените сили. Казват, че около 10 дивизии участват на страната на правителствената армия. Ситуацията е опасна, защото доста големи зони от Тигрей бяха завладени от правителствените войски, но въоръжените групировки на Тигрейския освободителен фронт се изтеглиха в планината и това предполага продължителни военни действия, които приличат повече на партизанска война", отбеляза временно управляващият българското посолство в етиопската столица Тодор Витев.

Има опасност да се подпали държавата от множество междуетнически конфликти, тъй като федерализмът в Етиопия в последните няколко месеца се чувства отслабен, допълни той. И това е вече идологическия аспект на конфликта, тъй като намеренията на Абий Ахмед са за унитарна държава. Опасността от фрагментация на федеративната структура на Етиопия не бива да се изключва, затова и Международната общност е на мнение, че това не бива да се допуска. Международният натиск за намиране на мирно решение на ситуацията все повече се засилва. Вчера Абий Ахмед се обърна към Международната общност с желанието да осуети опитите за вмешателство във вътрешните работи на Етиопия, като няколко пъти подчерта, че това е вътрешен проблем на Етиопия и е суверенно право на всяко едно правителство да поддържа законния конституционен ред в страната, каза в заключение временно управляващият българското посолство в етиопската столица Тодор Витев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад