Конфликтът в Нагорни Карабах. Коментар на Весела Чернева и Любомир Кючуков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не стихват опасенията, че може да се стигне до мащабна война между Азербайджан и Армения при оспорвания анклав Нагорни Карабах. Съветът за сигурност призова за незабавно прекратяване на огъня.

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и муждународни отношения обеляза, че има риск поне в три полета. Първо - този конфликт да се превърне в междудържавна война, втора - той да се регионализира като Русия и Турция започнат да играят по-активна роля и трето - да попадне в геополитическата конфронтация и да се превърне част от нея. Русия, САЩ и Франция съвместно излязоха с единно становище за прекратяване на военните действия и пристъпване към политически диалог. Турция постави условия Армения да се изтегли от там.

"Русия и Турция за пореден път демонстрират форма на ситуационно сътрудночество в рамките на коренно противоречащи си стратегически интереси на двете държави", обясни Кючуков.

Рискът от ексалация остава с момента на намеса на външни сили.

"Брюксел може да има само политическа позиция за спиране на военните действия", каза Кючуков.

Според Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика се създава една зона на нестабилност, която е много обезпокояваща.

"Брюксел няма да се ангажира в конфликта в Нагорни Карабах по начина, по който прави това по отношение на Източносредиземноморската криза където има сблъсък между Турция и Гърция", заяви Чернева.

В конфликтът в Нагорни Карабах ЕС може да има отношение през Франция.

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с коронавирус. Президентът и съпругата му се чувстват добре и ще останат в Белия дом по време на лечението си. Семейство Тръмп бяха тествани след като се оказа, че една от най-близките помощнички на държавния глава - Хоуп Хикс, е диагностицирана с коронавирус. Все още не е ясно как се отрази тази новина на предизборанта кампания, която тече в момента в Съединените щати.

Първият предизобрен дебат между Тръмп и Байдън беше определен като катострофален, каза Любомир Кючуков. В него не са се чули съдържателни аргументи. Политиката се е превърнала в реклама на политиката.

Според Весела Чернева впечатление в първия дебат е направил уличният тон.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад