Константин фон Егерт: Путин се стреми да изолира Навални от участие в политическия живот в Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейският парламент започва обсъждане на резолюция за задържането за руския опозиционен лидер Алексей Навални. Очаква се в нея да има предложения за още санкции на Европа срещу Москва. Правозащитната организация Amnesty International обяви Навални за затворник на съвестта.

Заплаха ли е опозиционният лидер, чието име Путин никога не изговаря, за статуквотото в Москва - разговаряхме по темата с Константин фон Егерт - руски журналист и политически наблюдател.

Путин се стреми да изолира Навални от участие в политическия живот в Русия. През тази година в Русия предстоят избори за Държавна дума. На тези избори Навални и екипът му бяха готови да гласуват срещу правителствената партия "Единна Русия". Ако Навални влезе в затвор за три години, той на практика ще бъде лишен от възможността да участва в президентските избори през 2024 г., когато, както всички очакват, Путин ще продължи мандата си с още 6 години. Това е практическата причина Навални да бъде изпратен зад решетките, коментира Константин фон Егерт.

Навални е подкрепян от по-младата част от руснаците, които са образовани, активни. Тези хора създават един много неприятен фон за Кремъл, като демонстрират, че една забележима част от населението на Русия не одобрява политиката на Путин. Навални е много популярен в големите градове Москва, Петербург, Екатеринбу̀рг - там, където още от съветско време се създава политиката в страната. Затова Навални не е желан на изборите, отбеляза руският журналист.

Привържениците на Навални провеждат акции и го подкрепят, но обществото в Русия е доста пасивно. Донякъде Навални е единственият дразнител за режима на Путин, затова Кремъл се стреми да го отстрани, посочи Константин фон Егерт.

Истината е, че образът на Путин започна да омръзва дори и на привържениците си. Това обаче е един много бавен процес и Путин разчита да остане на власт поне още 10 години.

На въпрос дали животът на Навални е заплашен, журналистът каза, че никой не може да прогнозира.

Константин фон Егерт каза, че според него Навални ще бъде изпратен в колония за 3 и половина години. По думите му Кремъл ще се опита да започне ново наказателно дело срещу него. Много от решенията зависят от активността на привържениците на Навални, както и от позициите на ЕС и САЩ в исканията им руският опозиционер номер едно да бъде освободен.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад