Корнелия Нинова: БСП направи всичко възможно да бъде съставено правителство, партиите на протеста отказаха разговор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Направихме всичко възможно да бъде съставено правителство. Предложихме открит разговор, пред камерите, на трите т.нар. партии на протеста, дадохме възможност и оставихме отворен разговора за кандидатури за министри, нищо не налагахме силово като мандатоносител, защото много добре знаем каква е тежестта на третия мандат. Трите партии обаче отказаха, това заяви в "Още от деня" председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според нея е било напълно разумно и възможно да имаме мнозинство, което да излъчи редовен кабинет. Нямаше обективна причина да не съставим кабинет.

По време на срещата с представителите на БСП днес президентът Радев е информирал, че утре ще покани Централната избирателна комисия, за да обсъдят организационните, техническите и финансови въпроси по провеждането на предстоящите парламентарни избори, и след това ще вземе своето решение кога да бъдат проведени те.

БСП е на мнение, че е по-добре изборите да бъдат "2 в 1", макар да са уверени, че това ще свали избирателната активност и че избраните депутати и парламент, а също и президентът, няма да имат достатъчно тежест и легитимност да правят политика, отбеляза Нинова.

Председателят на БСП смята, че решението да върнат мандата още днес е ускорило желанието за работа в парламента. Що се отнася до актуализацията на бюджета, тя се отказа да прогнозира какъв ще е крайният резултат поради нежеланието на партиите да говорят на един език и поне в тази ситуация да бъде сформирано мнозинство.

Нинова беше категорична, че биха подкрепили всяко предложение, което е в подкрепа на българските пенсионери. Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите беше отхвърлено, каза тя, затова подкрепихме предложението на ДПС за 120 лева към пенсиите за ковид кризата.

"Актуализацията на бюджета е до края на годината, защото е за ковид кризата. Ако ковид кризата продължи и след декември и Законът за извънредните ситуации се удължи със съответните мерки, тези 120 лева трябва да продължат", обясни тя и допълни, че преизчислението на пенсиите ще е постоянната добавка към доходите на пенсионерите.

На въпрос дали БСП ще участва в коалиция на предстоящите избори, Корнелия Нинова е категорична, че тепърва ще се обсъжда формулата за явяване на партията.

Какво още каза лидерът на БСП в "Още от деня" - вижте във видеото.