Корнелия Нинова: Не се водят преговори с наши депутати за преминаването им в партията на Василев и Петков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поведението ни в последните месеци е било правилно, проявихме спокойствие в 46-ия парламент, проявихме конкретика. Ще продължим с това поведение, защото държавата ни има нужда от стабилност, а гражданите от спокойствие. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Денят започва".


Тя коментира новия проект на Василев и Петков. "Посланието с десни политики, ще постигаме леви цели има отношение към държавата, това е малко надпартиен лозунг, който за нас е неверен. Опитът за обезличаване на идеологиите  би бил опасен. Същността на политиките е спор, аргументи между ляво, дясно, консерватизъм, това е смисълът. Когато обезличиш всичко това, това е риск. Иска ми се да го видя практически как го разбират това новите колеги", каза Нинова.


Корнелия Нинова заяви, че не се водят преговори с хора от БСП за преминаването им в листите на новата партия.

 
БСП са отворени за диалог и за търсене на решения, но ще изчакат да видят какво предлагат от новия проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. На тези избори обаче партията ще се яви в същия формат - като коалиция "БСП за България", заяви още лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова смята, че "Продължаваме промяната" много прилича на проекта на Слави в началото.

"Не просто се появиха едни нови хора, има еуфория. Много прилича на Слави в началото. Дежа вю - пак беше една еуфория, не излезе да каже какво предлага. Ние задавахме въпроси. Просто едно и също, затова искаме да изчакаме", каза Нинова.

Тя призова да се конкретизират. "Нека да им мине романтичният период. Чакаме ги на терена на истинската политика".

Категорична е, че дълбоката промяна на модела още не е започнала и корупцията няма да се пребори със смяна на хора, а със смяна на същината на модела.

Нинова смята, че "Демократична България" малко избързват с предложението за коалиция с "Продължаваме промяната".

"Може би виждат щета от новия проект. Ако ИБГНИ не влязат в парламента, ако новият проект разцепи ДБ и може би бързат да се предложат - "вземете ни просто, за да влезем в парламента и да имаме места". Ние ще подходим по различен начин, отворени сме за диалог, за търсене на решения, но ще изчакаме да видим какво предлагат. Искаме да им видим програмата, идеите", каза Нинова.

БСП искат от тях отговор на конкретни въпроси - като какво ще правят с Република Северна Македония, с националния суверенитет, ще отстъпят ли пред това Република Северна Македония да бъде приета в ЕС, ако не изпълнява договора с България. Също така какво мислят за джендър идеологията и Истанбулската конвенция.

"Оттук нататък е състезание между нас на терена на политиката и по-добрият да спечели", каза тя.

Смята, че за новия проект се е знаело предварително и че Петков и Василев са получили благословията на президента.

Нинова обаче заяви, че Националният съвет на БСП отдавна е взел решение да подкрепи на президентските избори Румен Радев и Илияна Йотова. В момента се извършва процедура по техния устав и по Изборния кодекс. До 26-и септември трябва да протекат общинските конференции с номинации.

"В БСП решенията не се взимат от един човек и от върха, а от долу, през всички колективни органи и най-вече да се чуе гласа на симпатизантите на партии", каза Корнелия Нинова.

 

Вижте целия разговор във видеото.