Росица Матева, ЦИК: 1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24-ти се събират офертите. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

"1600 машини са достатъчни, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели, за да сме спокойни и сигурни, взехме това решение", обясни Матева.

Няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува, категорична е Матева.

"Смятаме, а е така и според Изборния кодекс, че избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори", коментира Матева.

Матева е категорична, че ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип. Тя каза още, че ще има и втора обществена поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване.

"Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети", допълни Матева.

 

Ще има ли промени за гласуването при карантинирани, вижте целия разговор във видеото.