Костадин Костадинов: Основният ми опонент във всяка една кампания винаги е била апатията на хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният ми опонент не само на президентските избори, но и във всяка една кампания, винаги е било унинието, апатията на хората, че вотът им има значение. Повече от 30 години на народа е внушавано, че от него нищо не зависи.

Това каза в "Още от деня" кандидатът за президент и лидер на партия "Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Основната ни борба ще бъде да накараме хората да излязат да гласуват и да им обясним, че има смисъл от този вот“, уточни той.

Костадинов смята, че президентът като олицетворяващ единството на нацията е човекът, който трябва до голяма степен да контролира дневния ред на българското общество.

Той коментира и енергийната криза.

"За нея се говори повече от две години. Беше ясно, че токът ще поскъпне, в един момент с оглед на заявените амбиции от страна на правителството на Борисов и Каракачанов, да се спират ТЕЦ-овете“.

Решението, което даде кандидатът за президент за въпросния енергиен проблем: "Трябва да се довърши "АЕЦ - Белене". Нещо, за което от години се говори, но заради американски натиск не се прави“.

Костадинов изясни, че ТЕЦ "Марица изток 1 и 3“ формират между една трета и една пета от общия енергиен микс на страната. Това са частни централи, които получават гарантирано от държавата, високи изкопни цени и надхвърлят повече от 3 пъти стойността на ТЕЦ "Марица изток 2“, която е
Българската държавна топлоенергийна електрическа централа.

Той допълни:

"Необходимо е пълно преразглеждане на договорите и ако те откажат да се съобразят с условията на българската държава, прекратяване. Да излязат на свободния пазар, да видим дали някой ще им даде цена от 180 лв., колкото в момента им плащаме ние. Има и друг проблем – единият от блоковете на АЕЦ "Козлодуй“ излиза в планиран ремонт до средата на октомври месец. Ако случайно се окаже, че имаме малко по-студено време, може да изпаднем в ситуация, в която да внасяме ток. Защото не успяваме да издържим“, смята Костадинов.

Вижте целия разговор във видеото.