Новият председател на СОС: Трябва да върнем Общинския съвет при хората

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да върнем Общинския съвет при хората. Започвам срещи по график в различните райони на София по начин, по който да чуем хората, и на тези срещи ще каня колеги от всички политически сили въпреки проявеното твърдоглавие на някои от тях, обясни в "Още от деня" новият председател на СОС Георги Георгиев.

Най-големите предизвикателства са две и тези две предизвикателства за София са същите, с които се сблъскваме всички ние в страната. Първото е неимоверното поскъпване на тока, вторият проблем е поскъпването на природния газ - каза Георгиев.

"Ежегодно в бюджета предвиждаме над 150 милиона за транспорт, от миналата година имаме драстичен спад в приходите. Дупката в бюджета за транспорт е 40 милиона лева. Решението е държавата да окаже съдействие и да бъде обяснено защо се подпомага автомобилният бранш, а не се подпомагат метрото и електротранспортът. До момента затегнахме коланите без това да повлияе на качеството на транспортната услуга", заяви председателят на СОС.

Георгиев смята, че критиките към него са породени от предизборната обстановка. Според него те не са основателни.

"Струва ми се че трябва да надмогнем този манталитет и моята основна цел е да възстановим диалога и да върнем нормалността в общуването в Общинския съвет. Хората се умориха от политици, които не могат да си говорят и отказват да проявят здрав разум", коментира той.

Според него СОС трябва да се върне в залата. "Убеден съм, че тогава част от откровените лъжи няма да бъдат изречени", заяви Георгиев.

Той заяви, че коментарите за бързото му кариерно израстване не са основателни.

"Аз съм влязал в политиката с изградена кариера, аз съм адвокат, преподавател в СУ. Аз съм горд и благодарен на колегите ми за това, че оцениха моята работа", заяви още Георгиев.

Георгиев обяви, че приема като огромен ангажимент 36-те гласа, които е събрал при гласуването вчера.

"Подкрепата, на първо място, е достатъчна и на второ място, е такава, която ми дава увереността, че съм припознат заради професионалните си качества", допълни още той.

Според Георгиев битките са на няколко фронта.

"40-те милиона за транспорта са необходими за София. Това, че някой не си е свършил работата, не означава, че всички ние трябва да платим сметката. По отношение на Плана за развитие, се надявам да бъде преразгледани и тези 200 милиона лева, които орязаха за София за канализация", заяви новият председател на СОС.

Георгиев заяви още, че благодарение на адекватното управление финансовото състояние на Столична община е стабилно.

Георгиев каза, че новата вълна от мерки, които са предложили от ГЕРБ, са ефективни.

"Истината е, че за целия период от миналата до края на тази година ще спестим 7 милиона и половина лева на малкия и среден бизнес. Близо 2 хиляди са фирмите, които сме подпомогнали. В момента колегите работят и по нов проект от мерки, които предстои да представим", обясни Георгиев.

Той сподели още, че преподавателската професия е негово призвание и ще продължи да го прави.