Кризата със заседналия кораб край Камен бряг продължава 16-и ден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече 16 ден корабът "Вера Су" бедства, блокиран в скалите на местността Яйлата край Камен бряг. Членовете на екипажа му, които вчера трябваше да бъдат разпитани, отказаха да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи. Разследването, което се води от Добричката окръжна прокуратура, вече премина под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна.

Въпреки лошите метеорологични условия, корабът е в стабилно състояние след укрепителните дейности. Прогнозите, обаче, са времето да се влоши още, което допълнително ще затрудни ситуацията.

Вчера моряк от кораба се свърза с БНТ и сподели, че моряците са изключително притеснени от условията, в които се намират и не са получавали заплати.

Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, държавата може да остане единствено отговорна за всичко, което се е случило, и явно това е стратегията на корабособственика - да минимизира своите отговорности.

"Ако е имало сериозни нарушения в действията на екипажа, употреба на алкохол, наркотици, други причини - заспиване на вахта и т.н., това означава, че те не могат да бъдат установени и много трудно ще се предяви претенция към действията на екипажа. При всички случаи, корабните документи може да бъдат преправени, за да бъде установена някаква техническа нередност или някаква намеса на морската стихия", каза адвокатът.

Екоминистърът Асен Личев разпореди да се прави допълнителен мониторинг на водата в района. Пробите от вчера показват, че няма наличие на замърсяване, но проби ще бъдат направени и днес.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад