Проф. Илко Гетов: Засега е одобрена само третата доза на "Пфайзер"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на "Пфайзер" за лица над 18-годишна възраст. Според Европейската агенция по лекарствата третата ваксина ще може да се поставя поне шест месеца след като е била инжектирана втора доза.

Повече подробности по темата в "Денят започва" по БНТ коментира проф. Илко Гетов - българският представител в Европейската агенция по лекарствата.

Става въпрос за трета доза минимум след 28 дни за лица с намален имунитет, компрометирана имунна защита, след трансплантация и други подобни. Тоест, ваксината на "Пфайзер" става тридозова за тях. За лицата с нормална функция на имунната система се препоръчва третата доза да се постави след 6 месеца, обясни той.

Счита се, че третата доза подсилва ефикасността на ваксината и затова не е необходимо да се прави изследване за антитела, уточни проф. Гетов и препоръча да не се смесват ваксините.

По думите му в момента се оценяват данните на ваксината на "Модерна", за векторните ваксини все още няма подадена информация.

Какво още каза проф. Илко Гетов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад