КТ "Подкрепа" и АИКБ: Бюджетът не е идеален, но е приемлив

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Служебното правителство може да подкрепи бизнеса с 430 млн. лв. при ново затваряне. Това обяви вчера министърът на икономиката Кирил Петков. В студиото на "Денят започва" мерките и актуализацията на бюджета коментираха председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов.

Според тях предвидените пари са ценни и без актуализацията на бюджета ще бъде по-зле, защото не сме се възстановили, и бизнесът, и работниците имат нужда от подкрепа.

"Няма такъв бюджет, в който да има всичко за всички, и то не може да има и не мисля, че България е феномен в този смисъл. Въпросът е да бъде намерен добрия баланс между отделните потребности. Ако тази актуализация не се случи, каквато и да изглежда тя на финала, ще бъде по-зле отколкото без нея", коментира Димитър Манолов.

"Парите са ценни, защото са ограничени и винаги са недостатъчни. Но 430 млн. във всеки случай са повече от нула, тъй като в сега действащия бюджет не са предвидени такива пари за подкрепа, а мярката 60 на 40, която действа през тази година, последно ще бъде изплащана през юли, т.е. вече август месец няма предвидени средства за мярката", обясни Добрин Иванов.

По думите му във всеки случай икономиката не се е възстановила след пандемията и икономическата криза, която последва по време на тази пандемия. Той се позова на данните на НСИ за бизнес-климата, който през август отчита, че бизнесът ще има спад през следващите 6 месеца. Иванов припомни и данните на Агенцията по заетостта, която отчита, че броят на новорегистрираните безработни през последните 8 седмици е по-голям от броя на постъпилите на работа.

Манолов коментира и вчерашната среща с БСП, на която повечето са споделили, че е необходим прагматичен подход.

"Когато си говориш с политици, едва ли можеш да очакваш да има чак толкова много здрав разум, но актуализацията на бюджета цели да реши един проблем за 3-4 месеца. Това, в което се надпреварват политиците, е нещо, което те разказват за 3-4 години напред, а ние сме сега в една задача, която трябва да решим за 3 месеца", смята председателят на КТ "Подкрепа".

Според изпълнителният директор на АИКБ се намираме в много сложна и опасна ситуация по отношение на актуализацията на бюджета, защото има предложение за актуализиране на бюджета, внесено от служебно правителство, което няма ясно изразено парламентарно мнозинство.

"Намираме се в предизборна ситуация и всяка една парламентарно представена партия ще бъде изкушена да влезе в полето на популизма и да предлага всякакви идеи за актуализацията на бюджета между първо и второ четене, които ще бъдат в по-големия случай в посока повишаване на пенсионните и социалните плащания, което може да взриви бюджета за тази година, а може и да минира бюджетите за следващите години, тъй като тези плащания са нееластични и когато веднъж са повишени, след това много трудно могат да бъдат отнети от хората. Ако бъдат отнети, партиите ще търпят много политически загуби", коментира Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад