Проф. д-р Татяна Червенякова: Не достигат кадрите в здравната система

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има заболели лекари, медицински и немедицински персонал, който е в лечебните заведения. Трудно е, защото наистина има хора и не достигат кадрите в здравната система. Това каза в студиото на "Денят започва" проф. д-р Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести.

Тя каза още, че се намираме в трудна ситуация, защото вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, хората не могат да бъдат убедени, че на определени места трябва да се спазват мерки и всичко това води до увеличен приток на болни в лечебните заведения.

По думите ѝ опитът през изминалите 18 месеца ще бъде от полза. В Инфекциозна болница са ангажирани между 50 и 60 от общо 96 легла. Обикновено хоспитализацията е на средно тежки и тежки случаи.

 "Много често пациентите дори в средно тежки и тежки случаи отказват да постъпят в болница. Аз категорично мога да кажа, че леките форми ние няма как да ги приемаме, защото ангажират легла, които са необходими на пациенти, които са в критично състояние", каза проф. Червенякова.

Няма съществена разлика в клиничната картина на новия щам на вируса. Типичните симптоми са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът подчерта, че умората и липсата на апетит са по-специфични симптоми.

Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията.

"Към момента има две деца. разполагаме с достатъчно легла за такива пациенти. Едното дете е на около година, другото - малко по-голямо, състоянието им не е критично. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкова често и при тях клиничните симптоми бързо се овладяват", каза проф. д-р Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е ваксинирани пациенти отново да се заразят, но те ще прекарат болестта много по-леко. Проф. д-р Червенякова заяви, че в Инфекциозна болница има достатъчно количество ремдесевир.

"Клиничните проучвания ясно показват за ремдесевира, че той може да скъси симптоматиката, да намали престоя в лечебното заведение, но в никакъв случай няма да предотврати развитието на тежки форми. Трябва да се прецизира неговото даване рано, а пациентите пристигат в болниците късно, на петия-шестия ден", подчерта Червенякова.

Проф. д-р Червенякова подкрепя ваксинирането, тъй като в момента не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се имунизират. Тя подчерта, че доброволният принцип ще остане, но обясни, че трябва да се намери път към хората.

 

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад