Културните акценти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Културните акценти за уикенда:


Тази вечер от 19:00 ч. на Камерната сцена в Младежкия театър може да гледате постановката "Монетата".
Пиесата сблъсква темите за творчеството, смъртта и парите в основана на митологията драматургична ситуация. „Монетата“ е метафоричен и гротесков текст. Композиран от фрагменти, той сюжетира свободно върху мита за Харон, лодкаря, откарващ мъртвите в света на Хадес само ако върху очите им е поставена монета от един обол. Оболът се е превърнал във фигура, в метафора на парите изобщо.

В "Монетата" участват Стефан Мавродиев, Рая Пеева, Светослав Добрев и др.

 

Също тази вечер от 19:00 ч. може да видите моноспектакъла на Христо Мутафчиев - "Плач на ангел" на Камерната сцена в Народния театър.
"В “Плач на ангел” един малък човек отчаяно повдига големи въпроси. Отчаяно, защото не е могъл да им отговори, не е могъл да се справи с живота и даже казва, че не го е живял. Затова по своя воля се отказва от своята воля". - споделя режисьорът на постановката Стоян Радев.

В Дома на киното в събота ще бъде прожектиран филма "Зимен сън".

"Зимен сън" е турско-френско-германски драматичен филм от 2014 г. на известния турски режисьор Нури Билге Джейлан. По думите на режисьора, филмът е вдъхновен от разказите на Чехов. С него Джейлан печели голямата награда „Златна палма“ на международния кинофестивал в Кан (Франция) за 2014 г.