Лъчезар Борисов: Макроикономическата система на България влиза в интензивното отделение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да работим заедно и да помогнем на икономиката да се справи с предизвикателствата от наложените срещу Русия санкции. Това коментира Лъчезар Борисов, бивш икономически министър.

„Спомням си един период от 2014 г., когато в Министерството на икономика направихме първичен анализ при максимални санкции спрямо Русия, визирам казуса Крим, по-късно с Министерството на финансите разработихме допълнителен анализ и обобщихме данните. Рискът наистина е голям. Тогава анализът сочеше, че икономиката има вероятност да загуби 4-5 % от БВП. Всичко това трябва да бъде калкулирано. Тук е ролята на правителството и на всички експерти да работим заедно и да помогнем на икономиката да се справи с тези предизвикателства, защото те не са малко“, каза Борисов.

И допълни, че ако беше министър на икономиката, е щял да поиска повече квоти за внос на метали, напр. от Турция, както и комуникация с бизнес партньорите.

По думите му „форсмажорното решение, което не получи одобрение, щеше да взриви българската икономика и банковия сектор“.

„Лично като експерт искам всички макроикономисти да се обединим и да помогнем на правителството. Защото ситуацията в момента на макроикономическо ниво е наистина трагична. Макроикономическата система влиза, образно казано, в интензивното отделение. Инфлационният вирус вече има пандемичен характер“, изрази опасенията си Борисов.

„Вече видяхме, че България влиза във втората фаза на инфлационните процеси. Имахме 10-процентова инфлация, но аз прогнозирам, че тя ще се задържи, въпреки по-високата база от предходната година. И ако сложим като база пролетта на тази година, прогнозирам, че в края на 2022 г., при база пролетта на предходната година, ще достигнем нива на 18-20 % инфлация“, каза още бившият икономически министър.

Той счита, че в момента актуализацията на бюджета е неотложна. „Неотложна е, защото имаме макрорамка, която издъхва. Имаме проблем с инфлацията, която не е прогнозирана, използва се като буфер. Някой от органите на икономически растеж започват да отказват. Имаме проблеми с дълга“.

И попита къде са изчезнали 9 млрд. лева от фискалния резерв през декември. „Имам подозрението, че се пипа неприкосновеният фискален резерв от 4,5 млрд. лева, който включва сребърния и ядрения фонд“, заяви Лъчезар Борисов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад