Летният сезон у нас - рискове, очаквания и реалност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как ще почиваме това лято, ще има ли евтини самолетни билети, ще бъде ли безопасна почивката на Черно море - теми, които коментираха директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов и комуникационният директор на летище “София” Росен Бъчваров, гости в студиото на “Денят започва”.

“Сезонът на морето не е спирал. От днес влизаме в средния сезон, затова още не можем да говорим за натовареност, тоест заетостта е около 20% и под 20% - то е май и юни. Сега отиваме към 30% и във върха на сезона ще достигнем 62-65%”, обясни Румен Драганов и допълни, че върховият сезон започва от 25 юли: “В края на август започват едни големи намаления и от 1 септември започва втората вълна, защото времето се оправя.”

Очакванията тази година са за около 3,2 млн. чужденци и около 5 млн. български туристи да посетят нашето Черноморие, съобщи още той.

“Билетите от по 10 евро безвъзвратно останаха в историята по няколко причини - цената на енергията, която флуктуираше в последната година, инфлационните процеси в цяла Европа. Тук има и друг процес - основните играчи авиационния пазар - лоукост компаниите в Европа, поръчват най-ново поколение самолети, които имат повече седалки и са по-ефективни като разход на гориво - тоест те конкурират процесите на инфлация, екологичното законодателство на ЕС, което е доста строго спрямо авиацията. Така че едно междинно ниво от порядъка на 30-40-50 лоукост билети към цяла Европа съвсем спокойно може да очакваме следващите 2-3 години”, прогнозира Росен Бъчваров.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад