Линията на бедност за 2024 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера се проведе съвет по тристранно сътрудничество между представители на правителството, синдикатите и наработодателските организации. Част от темите бяха свързани с определяне линията на бедност и промени на данъчни закони.По тези въпроси дискутираха в "Денят започва:" Атанас Кацарчев, главен икомист на КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Кацарчев посочи, че по сметки на "Подкрепа" линията на бедност е 714 лв.

"Самата методика работи с данни от 2021 г., което е доста назад във времето, и съответно определя сума за следващата година, което не е много адекватно, тъй като парите имат цена във времето. Би трябвало да се стъпи на реални данни с днешна дата и да се добави прогнозата за следващата година, за да се изчисли линията на бедност. Самата линия на бедност отразява покупателната способност в много минимален размер, тя определя бройката хора, копито имат право да получават различни видове помощи и това се отразява на бюджета", поясни Атанас Кацарчев.

Добрин Иванов посочи, че те са подкрепили линията на бедност.

"Методиката за определяне за линията за бедност бше актуализирана през 2021 г.- тогава и със съгласието на синдикалните организации. Тя е базирана на данни на Евреостат и унифицирана за всички европейски цени", отбеляза той и припомни, че линията на бедност е покривяне на минимума от жизнени потребности. Тя е ориентир, по която да се ориентира системата на социалното подпомагане", подчерта Иванов.

Какво още казаха двамаъа вижте във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад