Р. Рибарски: Технологията AP 1000 е достатъчно комерсиализирана, за да можем и ние да заложим на нея за АЕЦ "Козлодуй"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерски съвет приема решение, което дава началото на проекта по изграждане на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй". Технологията е американска, наричана е AP 1000. Общата мощност се очаква да бъде малко по-голяма от тази на вече затворените блокове, а поставените сроковев юза изграждане са малко над 10 години. Тази тема и други енергийни въпроси коментира в "Денят започва" Радослав Рибарски, зам.-председател на енергийната комисия в НС от ПП-ДБ.

"AP 1000 вече е инсталирана в Америка, също и Полша е поръчала реактори, технологията е достатъчно комерсиализирана, за да можем и ние да заложим на нея. Реакторът може да намалява своята мощност с 50%, това му дава една голяма маневреност, която е нужна на България в периода, който се очаква, на ускорено развитие и на ВЕИ сектора", поясни Рибарски.

По думите му тази технология вече е инсталирана и работи и в Китай, минала е целия период и сигурността в ядрената енергетика на много високо ниво.

Предстои конкурс, след това финансовото конструиране на проекта, предстои да се направи начинът, по който ще бъде набран заемният капитал, поясни Рибарски.

"Към момента тези 500 млн. считам, че са достатъчни за стартиране на проекта.Дружеството може винаги да бъде допълвано с капитал", уточни той.

Меморандумът заявява ясно, че български компании ще  участват в изграждането на тази мощност, такива мощности се изграждат от консорциуми, а технологията се доставя от една фирма.

"Площадката е лицензирана, има нужната документация", увери зам.-председателят на енергийната комисия в НС.

ПП-ДБ няма да влязат на извънредното заседание на парламента утре. Това потвърди Радослав Рибарски. Той заяви още, че с гласуването в енергийната комисия вчера те всъщност не спират процеса, който започна по идея на ГЕРБ и ветото на президента беше отхвърлено.

Това поставя въпроса колко от парламентарните групи ще влязат утре в зала, след като "Възраждане" заявиха също, че няма да участват, а БСП трябва да реши днес.

"Към момента сме заявили, че възнамеряваме да не присъстваме. Нашият апел изначално беше въобще да няма заседание, за да могат тези теми да бъдат разгледани правилно", заяви Радослав Рибарски.

Какво още каза той по енергийните въпроси вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад