Лисици по софийските улици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Все по-обичайно става пребиваването на лисиците в населените места, каза в студиото на "Денят започва" Христина Клисурова от спасителния център за диви животни към организацията "Зелени Балкани".

Това са поредните животни, намерили ниша към хората и няма повод за паника или притеснение, нека не ги провокираме, призова тя.

"Едно от обясеннията ни е човешката намеса в техния живот, това, че хората навлизат все повече в техния дом - дивата природа. Някои от животните се адаптират да живеят в близост до хората. Немалка причина е и че намират много лесно по-достъпна храна", обясни Клисурова.

От спасителния център "Зелени Балкани" получават сигнали от София, Варна, Плевен и по-малки населени места . Много често хората са започнали да хранят уличините животни - кучета и котки. Покрай това лисиците също навлизат в населените места

"Няма повод за притеснение, това са животни, които не са опасни за хората, не нападат, но все пак си остават диви. Диви, тоест, пазят дистанция от хората. Нашият апел е да не бъдат подхранвани умишлено, защото имаме и такива случаи, в които хората хранят умишлено лисиците", каза Клисурова.

Според Христина Клисурова това е нож с две остриета, защото лисицата свиква с хората, но не всички я приемат по начина, по който я приема човекът, който я храни.

"Лисицата все пак си остава хищник и, примерно, в едно малко населено място, където хората си отглеждат кокошки, наистина може да нанесе вреда, но не на хората, а на животните", обясни тя.

Вижте повече във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад