Лиз Тръс подаде оставка. Кои са причините?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Британският премиер Лиз Тръс подаде оставка след 45 дни на поста. Тя обяви решението си в извънредно съобщение на Даунинг стрийт 10, след натиск да се оттегли заради серия от катастрофални решения, довели до трус на икономиката на острова и до срив на подкрепата за нея от страна на членовете на собствената ѝ Консервативна партия.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов коментира, че в изявлението си за оставката Тръс е посочила, че това е една безпрецедентна криза не само във вътрешен, но и в международен, икономически, политически план. 

Последните 24 часа са били решаващи за това решение, според Паунов, защото вечерта е подала оставка вътрешният министър Сюела Брейвърман - явен сигнал, че нещео не е наред. Но чашата е преляла снощи при гласуването в Камарата на общините на внесено от лейбъристите предложение да се гласува в парламента отмяната на забраната за фракинга. Тази забрана е залегнала в Манифеста на торите, но сега правителството настоява да се вигне тази забрана и гласуването е протекло драматично и със срамни сцени. Много от депутатите тори днес поискаха публично оставката на Тръс.

Още за причините, довели до оттеглянето на британския премиер вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад