Любослав Костов, КНСБ: Дефицит от 3% е възможен, но да не е за сметка на всички икономически субекти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможен е 3% дефицит - има буфери по линия на капиталовата програма, има завишени приходи. Очаквам да направят бюджета около 3%, но това да не е за сметка на всички икономически субекти. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” д-р Любослав Костов - главен икономист на КНСБ.

“Първо трябва да гарантираме тяхното адекватно финансиране, независимо дали са в бизнеса или са домакинства, да компенсираме инфлацията там, където не е компенсирана, като вземем предвид и прогнозираната за тази година, и след това да видим колко ще е дефицитът. Аз не искам да робуваме на конкретно число - това няма голямо значение. Трябва да сме обгрижили всички структури на икономиката, най-вече в нейната социална инфраструктура”, обясни той.

В капиталовата програма има 10 млрд. лева, от които все още не е изхарчена и 1/4, а вече сме в средата на годината. Очевидно е, че инвестиционни проекти за такива пари няма в нито министерство, отбеляза икономистът и добави:

“Така че поне 2-3 млрд. икономии оттам ще се намерят. В последните 10 капиталовата програма служи за буфер - нито една година не се е изпълнила. Обикновено се разходват 60-65% от това, което се планира, и всяка година финансовият министър отчита преизпълнение на дефицита - излишък или балансирано салдо, което по същество е грешно.”

Костов изрази надежда, че финансовият министър Асен Василев ще аргументира правилно тези 3%, без да ощети нито една социална група.

“Надявам се да има мнозинство, което да приеме компенсацията на загубената покупателна способност, защото това е най-важното - те са избирали политиците”, отбеляза той.

Според него още утре ще започнат разговорите за новия бюджет, защото са необходими поне пет седмици за всички четения и обсъждания, за да бъде приет до края на юли.

Какво още каза главният икономист на КНСБ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад