Любослав Костов: Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цени, инфлация, доходи. Колко е нужно на 1 човек месечно, за да покрива разходите си? Все повече ли стават работещите бедни? Какво показват данните на КНСБ - с главния икономист на КНСБ Любослав Костов разговаряхме по темата.

Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерно за поведението на икономическите субекти е, че когато им намалява покупателната способност, те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца - тези, които поскъпват доста повече от средната инфлация, обясни Костов.

Допълни, че ценовите различия между държавите в Европа не могат да обяснят ниското равнище на нашите доходи и ниския темп на ръст на нашите доходи, тъй като вече трябва да мислим как да догоним нивото, което бяхме достигнали година и половина преди да тръгне нарастващата инфлация.

Костов отбеляза, че средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот на българина.

Продължаваме да настояваме за минимална работна заплата от 850 лв. още от 1 юли тази година, а от 1 януари 2024 г. - 1000 лв. минимална заплата. Настояваме още за максимално бързо приемане на Бюджет 2023, за да има политика по доходите за хората в бюджетната система, подчерта Костов.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад