Магазин без продавач набира популярност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Плодове и зеленчуци на самообслужване. Да, това е възможно и се предлага в панагюрското село Бъта. Продукцията се мери и плаща от клиентите, а идеята за магазин на самообслужване е на местни производители.

Био плодове и зеленчуци в центъра на панагюрското село Бъта привличат минувачи от близо и далеч, но не защото са местно производство, а защото клиентите сами ги избират и ги заплащат.

Вече няколко седмици в селото работи магазин без продавач. Идеята е на местните производители Веселина и Николай Ралчеви и идва по примера на други двама биопроизводители от региона.

"Идеята всъщност отдавна е дошла от западните страни, където много ферми и стопанства, неможейки да отделят хора, които да стоят по цел ден и да обслужат хората, имат такива магазини на входовете на техните стопанства. Всички сме ги виждали, които сме обикаляли по чужбина. Всички сме виждали клипчета и сме чували разкази. В България това не беше познато доскоро. В интерес на истината за първи път се осмелиха да го направят наши колеги от съседното село Баня, които поставиха такава сергия", каза Веселина Ралчева- земеделски производител.

Семейство Ралчеви са производители на био продукти вече повече от 20 години. Стоката, която предлагат, е на достъпни цени и е изцяло екологична.

"Това е един начин тези био продукти да достигнат до хората на едни нормални цени, защото всички сме свидетели, при този изключително малък био пазар, който е свит, бутиков, минава през много стъпки, за да стигне до био някое малко магазинче или до веригите и стоката се оскъпява много с тази логистика".

А цените тук са достъпни, което прави местния магазин на самообслужване предпочитан. Купувачите записват в тефтер какви продукти са избрали и какво е тяхното количество, след което оставят сумата за тях.

В касата всеки купувач, който си вземе от продукцията на био магазина, оставя своите пари.

Сред редовните купувачи е и Виолета Манева.

"По 3 пъти идвам. За домати, за пъпеши, за лук. Стоката е много хубава, сега си купих 2-ри път пъпеш и сливи. Мен най-напред ми беше трудно, че не знаех как да си взимам рестото. Но то много лесно – оставиш си парите, взимаш си рестото, пишеш си в тетрадката", каза Виолета Манева.

Ароматни пъпеши, сливи, домати, лук и картофи привличат хора от близо и далеч. Но изненадата на клиентите е, когато виждат щанда без човек зад него.

"Просто е чудно, че така става без продавач, така викам брей, може някой да излъже, но хората са честни. И така си показват честността", смята Йорданка Кършева.

"Страхотна идея, много ни е удобно, особено на работещите, които сме в забързаното ежедневие, минаваме, купуваме си и горещо препоръчваме на всички. Много е удобно и прекрасно за всички нас", отбеляза Нели Атмаджова.

Положителните отзиви на клиентите карат производителите да поставят магазин без продавач и в ромския квартал на Панагюрище.

Вижте репортажа на Елена Ламбрева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад