Промени в данъчните закони - реалистична ли е идеята "бонус-донос"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" коментирахме новите предложения на Финансовото министерство, свързани с промени в някои данъчни закони - от практиката, наречена "бонус-донос" до въвеждане на световен минимален корпоративен данък. Икономистите Петър Ганев и Михаил Кръстев бяха наши гости.

По думите на Михаил Кръстев от Съвета по икономически и публични политики практиката да се подават сигнали за закононарушения никога не е отсъствала от българското законодателство. Новаторството тук е да се награждават тези сигнали. На фона на комунистическото минало, което имаме в България, с тайните полиции и начинът, по който са се награждавали хората, които подават такива сигнали, това новаторство не е добра идея. Според него у нас няма такъв проблем със събираемостта на данъците. Той смята, че предположението, че по този начин ще се направи революция и изведнъж ще започнем да събираме милиарди от данъци, без да вдигаме данъци, е утопия.

Старши изследователят в Института за пазарна икономика Петър Ганев изрази мнение, че има поне две фундаментални промени в данъчните закони. Едната от тях касае 15% глобален корпоративен данък, а другата - приравняването на някои извънтрудови отношения към трудовите отношения. Това е фундаментална промяна и в корпоративното, и в подоходното облагане. Ние извървяхме един път от страна, която беше много критична към глобалния минимален данък до страна, която бърза да го въведе. Според Петър Ганев визията на финансовия министър е, че от това бюджетът ще спечели, ще се обложат най-големите компании.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад