Мандатът на президента, политическите сблъсъци и предизборните страсти - анализ на Румяна Коларова и Слави Василев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Държавният глава Румен Радев навлезе в последната си година от мандата. Въпросът е ще се кандидатира ли за втори мандат президентът? Този въпрос коментираха в "Денят започва с Георги Любенов" анализаторите проф. Румяна Коларова и Слави Василев. 

Според проф. Коларова президентът ще се опита тази година да направи рестарт.
"Румен Радев е от скоро в политиката и той има амбиции да се задържи малко повече, това означава, че за него петата година по-скоро ще прилича на нещо като рестарт. Защото е ясно, че с досегашната линия той консолидира някакъв вид опозиция на статуквото, но тази опозиция на статуквото е електорално не толкова значима. След декларацията на ДПС той загуби една съществена част от гласовете, с които беше избран" подчерта проф. Коларова, като потвърди, че гласовете на ДПС имат решаващо значение за избирането на Радев и затова сега ще се оптита да направи рестарт, който ще бъде със закъснял старт. 

Според политилога Слави Василев парламентарните избори на 4 април имат огромно значение за Румен Радев.

"Резултатите на изборите на 4 април ще предопределят политическата карта на България, а президентът се позиционира много ясно. Той позиционира себе си като защитник на гражданите, които протестираха по площадите. След като видим какво се случи на тях - ще има ли кабинет, няма ли да има кабинет, тогава вече държавният глава реално ще седне да мисли какво ще прави за втория си мандат. Аз съм убеден, че той в момента наистина не го мисли", отбеляза Слави Василев. 


Вижте целия анализ на политолозите във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад