Маргарита Асенова, експерт от Вашингтон: Санкциите трябваше да бъдат въведени много по-рано

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съединените щати повишиха санкциите срещу Русия със замразяване активите на Руската централна банка. Ходовете на Министерство на финансите имат за цел да ограничат способността на Русия да използва международните си резерви, за да намали въздействието на ограниченията, въведени ор САЩ и европейските съюзници. Щатите затварят и посолството си в столицата на Беларус Минск и призоваха служителите и семействата да напуснат страната. Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че мерките са заради сигурността и безопасността, произтичащи от непредизвиканото и неоправдано нападение на руските военни сили в Украйна.

Маргарита Асенова, експерт във фондация "Джеймстаун", коментира от Вашингтон, че санкциите ще дадат ефект, но те са дошли много късно: "Тези санкции трябваше да бъдат направени много по-рано, за да предотвратят руската машина да финансира тази война".

По думите ѝ тези санкции е трябвало да бъдат въведени още след нападението срещу Грузия през 2008 г. Сега санкциите са много силни. Замразяването на активите на Централната банка ще ограничи възможността на Русия да финансира военния поход към Украйна, подчерта Асенова.

Тя отбеляза, че отпорът на украинските сили е много силен, но това означава Путин да е отчаян и готов на всякакви мерки.

"За съжаление, виждаме вече, че целите на руската армия са цивилни - Харкив е обстрелван отвсякъде с цел да се убият колкото може повече украинци и също така и руснаци, защото там живеят много руснаци", посочи експертът.

Повече жертви са дадени от руската армия, поне три пъти повече - 5 300 до този момент, каза Маргарита Асенова.

"Но сега с тази офанзива срещу граждански цели много е възможно да видим невинни хора, които загиват в тази война", подчерта тя.

Вижте цялото интервю във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад