Мариана Кукушева: 20% по-ниска от продажната цена на хляба продължава да съществува и тази мярка ще продължава да работи до 1.07.2023 г.

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В София е най-евтин хлябът, защото има най-голяма конкуренция, най-много хипермаркети, които отделно са в конкуренция, най-много производители, каза в "Денят започва" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя посочи, че по закона за пазарната икономика най-скъп е хлябът в малкото село, където има само един производител.

С отпадането на ДДС цената на хляба падна с 20% и се задържа.

"И към момента 20% по-ниска цена от продажната цена на хляба продължава да съществува и тази мярка ще продължава да работи до 1.07.2023 г. Не вярвам да има правителство в България, което да покачи цената на хляба с 20%, т.е. очаквам тази мярка да продължи да съществува, тя е изключително социална", заяви Кукушева.

По думите ѝ има нейни колеги, които са свалили цената с 15-16% и според нея те ще бъдат санкционирани, тъй като 20% върху доставната цена няма право никой да слага. Тя беше категорична, че тази мярка работи.

И поясни, че не говорим за замразена цена на хляба, а за цена без ДДС.

"Хлябът и неговата себестойност следват тенденциите за покачване на цената на енергията, на цената на транспорта, на цената на труда, само цената на суровината в момента е много стабилна", посочи Мариана Кукушева.

Какво още каза тя вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад