Мария Габриел: За следващите 7 години "Хоризонт Европа" е с бюджет 94,5 млрд. евро

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейската комисия дава 1 млрд. евро за научни проекти и иновации в сферата на опазване на околната среда. Това ли е първата стъпка към Зелената сделка? Кой, от кога и как може да кандидатства за финансиране по тази линия?

"Зелената сделка е водещ приоритет за ЕК и първата директна и конкретна стъпка към нейното изпълнение е благодарение на програмата "Хоризонт 2020", отбеляза българският еврокомисар Мария Габриел за "Светът и ние". 

Има отворена покана за проекти, крайният срок за е 26 януари, има 10 теми, по които приканваме всички да кандидатстват, съобщи тя. 

"Включват теми, свързани с кръговата икономика, с енергийната ефективност, минем през стратегията "От фермата до трапезата", и минем през това как гражданите могат по-активно да се включат", подчерта Мария Габриел.

Условието за участие е кандидатите да са юридически лица, да имат партньори в поне 3 държави членки или асоциирани към програмата "Хоризонт 2020 - Европа - партньори". Има нужда от кандидат от всички региони и от всички държави членки. 

По рамковата програма за следващите 7 години "Хоризонт Европа" бюджет е увеличен със 7 млрд. евро, общо е 94,5 млрд. евро. - така тя се превръща в най-голямата в света за публична подкрепа на наука и иновации. 

"С "Хоризонт Европа" ще търсим такива партньорства и такива програми, които да оказват влияние и да носят разлика в ежедневието, свързано с живота на гражданите, на регионите или на фирмите. Несъмнено ще продължим работата си в здравеопазването, силен акцент е мисията за борба с рака, искаме до 2030 година да бъдат спасени 3 млн. човешки живота. "Хоризонт Европа" е с много силен акцент и за малките и средни предприятия, за стартиращите компании. Европейският иновационен съвет е предвиден с бюджет 10 млрд. евро - от него 70% са за малки и средни предприятия. За първи път инвестираме толкова директно и позволяваме на нашите фирми да създават пазари. Ще имаме мерки, насочени към страните от Централна и Източна Европа ще има специлни механизми. Има и много силен акцент към младите учени", посочи българският еврокомисар. 

Вижте цялото интервю във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад