Марк Войъджър: Целта на Путин е да разшири конфликта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече няколко месеца Русия струпва сериозни военни сили около Украйна и може да се каже, че това е един нов етап във войната срещу тази страна, която продължава вече 8 години. Това коментира за "Светът и ние" Марк Войъджър, Център за европейски политически анализи във Вашингтон.

Тази война не е изцяло конвенционална, тя е хибридна - включва множество военни елементи, но е невоенни - право, дипломация, икономика, информатика, енергетика и т.н. Подписването на укази, с които признава за независими Луганската и Донецката народни републики от страна на Путин, в известен смисъл е ескалация на напрежението, като залогът вече не е само Украйна, а се издига на стратегическо ниво, допълни той.  

По думите му с този си акт, който противоречи на международното право, Путин отправя директно предизвикателство към западния ред и към авторитета на съществуващата архитектура за сигурност в Европа, на НАТО и на САЩ.

Връщане назад е трудно да си представим. Целта на Путин е да разшири конфликта.

Според него е много трудно да си представим, че положителен резултат би могла да постигне дипломатическа инициатива от страна на когото и да било в момента. Има индикации, че Украйна е готова да прекъсне дипломатическите си отношения с Русия, ако това се случи, разговорите между двете страни биха били невъзможни.

По думите на Войъджър някакъв ефект би постигнала нова европейска среща на върха в случай, че възникне ново напрежение и разширяване на конфликта извън сегашните му граници.

Той отбеляза, че Украйна страда от икономическа и политическа несигурност. Териториалната цялост и възстановяването би трябвало да са цел на цялата цивилизована световна общност, но в момента едва ли е възможна с чисто военни средства.

Конфликтът застрашава сигурността на Украйна, но също и на страните от НАТО в региона - Полша, Балтийските страни, Румъния. Възможни са инциденти със самолети и с кораби или да се стигне до провокация от руска страна и да бъде обвинена НАТО. Бежанска вълна също е предвидима и тя е част от хибридната война, която води Путин, каза в заключение Марк Войъджър.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад