Математиката на войните - добрите и лошите сценарии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От моя гледна точка нещата в Близкия изток не са толкова сложни - там имаме две големи мрежи, които се бият една с друга. Едната е израелската, а другага арабско-иранската. От тази гледна точка ситуацията няма да се омиротвори след смъртта на Насрала, коментира в “Денят започва с Георги Любенов” математикът проф. Николай Витанов.

Допълни, че иранските специални служби ще заменят Насрала с друг, възможно по-радикален. По думите му ситуацията там ще си остане, каквато е. Смята, че Нетаняху може да бъде спрян, защото не разполага с безкрайна армия и не може да завладее целия Близък изток.

“Радикализацията ще продължи. Основното, което трябва да гледаме е кога Иран ще придобие ядрено оръжие, защото ядрената бомба на Иран ще промени обстановката. Ядрено оръжие на Иран означава, че САЩ трябва да държат бойни групи на самолетоносачи в Персийския залив и Средиземно море. САЩ имат 11 такива, от които боеспособни са 3. Другите имат нужда от ремонт. Китай преди няколко дни извади три бойни групи на самолетоносачи около Тайван и се строи четвърта. Когато Иран получи най-накрая ядрено оръжие, САЩ ще бъдат принудени да държат поне една бойна група на самолетоносач и за Тайван ще останат две. Значи спешно трябва да се ремонтират още няколко, защото Китаю ще има превъзходство. По този начин един на вид нищо и никакъв конфликт в Близкия изток води до глобални последствия”, обясни Витанов.

По отношение на войната в Украйна, проф. Витанов припомни, че още в началото на конфликта е заявил, че ще продължи дълго. Това се дължи на факта, че руската армия няма численост да превземе и контролира цяла Украйна.

Според проф. Витанов краят на тази война наближава поради простия факт, че живата сила на украинската армия постепенно се изчерпва.

“Математически погледнато логистиката на Русия все още е по-добра от логистиката на Украйна. Руските загуби също не са малки. Проблемът е дали една държава може да си позволи такива загуби. Украйна не може повече да си позволи да има загубите, които има. Грубата математика казва, че все още предимството е на страната на Русия и тя ще победи в тази война, като откъсне територия от Украйна”, прогнозира той.

Вижте целия разговор във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад