Мехмед Дикме: България трябваше да премине в режим на плащане за единица ферма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доколкото се запознах с меморандума, той не решава проблемите на земеделските производители, каза в "Денят започва" бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. По думите му това е моментно решение, подобно на решението от месец септември.

Той изрази мнение, че земеделците са поставени в ъгъла и нямат друга алтернатива, освен по силов път, да търсят решение на проблемите си.

Дикме поясни, че изискванията за подпомагане са едни и същи и за малките, и за големите земеделски производители.

"България има проблем основно с преките плащания и с подпомагането с това, че има разлика в размера на плащането в Европа и в страната ни, но повече от 10 години държавата проспа времето, в което трябваше да вземе решението дали да подпомага на хектар, както е в момента, или по подобие на Германия, Франция - да се подпомага ферма. Ние сме приели вариант, по който се получава по-ниско плащане спрямо колегите им в Европа. Трябваше да се направят необходимите стъпки, за да се реформира самата система, начинът на подпомагане и България да премине от режим на плащане за единица площ, както е в момента, в режим на плащане единица ферма."

Мехмед Дикме коментира и исканата от някои земеделски производители оставка на земеделския министър, като подчерта, че се съмнява, че една или друга оставка ще реши проблемите им.

"Това са политически искания. Прави ли ви впечатление, че нито една политическа формация не излезе с някаква позиция по отношение протестите на земеделците?"

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад