Мехмед Юмер: В молитвата в "Света София" бяха спазени всички атрибути, наследени от османското време

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес се състоя първата мюсюлманска молитва в "Света София" в Истанбул. Ккави са знаците и целта на Ердоган коментира в "Още от деня" журналистът Мехмед Юмер. Ясно беше, че ще има такъв огромен интерес от страна на хората, тъй като участваше и Ердоган. "Той започна с четене на Корана, което даваше много силен знак, че едва ли не тук за втори път завладява Константинопол и за втори път "Света София" се превръща в джамия", коментира журналистът. И посочи като друг знак спазването на традицията с изпълнение на проповедта от амвона от страна на председателя на Дианет с меч в ръка. Постарали се бяха всички атрибути, наследени от османското време, да се разположат в изпълняването на обредно-ритуалната част, отбеляза Мехмед Юмер.

Първата молитва в "Света София" като джамия съвпада с деня на подписване на Лозанския договор и това не е случайно, отбеляза журналистът.

"Има символика и тя е многопластова, но мечтата на президента Ердоган да отслужва молитви в "Света София" по-скоро издава маниера и манталитета на политическия ислямизъм, който се е закотвил в средновековието, отколкото да отговаря на съвременните нужди", подчерта Мехмед Юмер.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад