Рокадите в правителството и исканията на протеста

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тези оставки на никого не вършат работа и не решават никакъв проблем, защото никой не ги иска. Протестиращите и президентът искат цялото правителство да подаде оставка и парламентът да прекрати предсрочно мандата си.

От другата страна, правителството и мнозинството, което стои зад него, не признават обвиненията в корупция и провал на политиките, напротив, казват: свършихме добра работа и няма защо да си ходим предсрочно. В този сблъсък смяната на министрите не отговаря нито на претенциите на едните, нито на претенциите на другите. Това мнение изрази политологът Стойчо Стойчев.

"Мая Манолова и президентът Радев са продукт на съвременната политическа българска система и нямат визията отвъд нея. Хората, които могат цивилизационно да променят българската политика, са до такава степен непопулярни, че никой няма да им даде път. Голямата битка в момента не е да се смени моделът на управление на ГЕРБ, а да се махне Бойко Борисов, за да дойдат те и да използват същите инструменти за същата работа, в които обвиняват предишните си колеги", изтъкна Стойчев.

Това, което се наблюдава последните две седмици, е истинска безпътица. Големият въпрос е защо е тази промяна, попита политологът Христо Панчугов, преподавател в Нов български университет. Според него рокадите се правят с идеята, че протестът ще се износи.

Бойко Борисов и правителството се опитват да управляват протеста. Протестът има едно много ясно искане – нормализация на политическия процес в България и смята, че това правителство е виновно за липсата на такава, посочи Панчугов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад