Мелани Кендърдайн: Фактът, че САЩ имат много шистов газ, ни дава възможност сега да помагаме на Европа

Предаване: Панорама, 01.04.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БНТ: Днес Западът подкрепя Украйна. Но дали с първата по-висока сметка за газ или на бензиновата колонка подкрепата няма да изчезне?

Мелани Кендърдайн: Не мисля. Ние сме приятели, съюзници и търговски партньори. И в миналото цените на нефта и газа са скачали. Сега трябва да увеличим производството навсякъде. САЩ се оглеждат за допълнителни източници. Опитваме да докараме повече втечнен газ към Европа и да забързаме, да довършим своите терминали за втечнен газ.  

Тя работи в администрацията на Обама и с тогавашния вицепрезидент Джо Байдън. Днес оглавява Инициативата за енергийно бъдеще – влиятелен институт за анализи в енергетиката. Според тях зависимостта на България от руския газ е 77% - сред най-високите в Европа.

БНТ: Казвате да не разчитаме на Русия. Но има ли надеждна алтернатива?
Мелани Кендърдайн: Има краткосрочни мерки за цяла Европа: енергийна ефективност, изключване на термостатите, да убедим ОПЕК да увеличи производството на нефт, САЩ да доставят повече втечнен газ. трябва да помислим и за нашите азиатски съюзници и партньори. Те се притесняват, че конкуренцията ще вдигне енергийните цени. Но сега Европа е в нужда. Има и дългосрочни мерки. Вие в България не можете да прекарате танкери с втечнен газ през Босфора. Но тръбата от Гърция ще Ви бъде полезна.

БНТ: Но може ли краткосрочно Путин да даде на Европа шах и мат с газа?

Мелани Кендърдайн: Не. Путин не може да матира Европа. Ще потърсим енергийни доставки по целия свят и ще набавим за Европа колкото е възможно повече.

БНТ: В тази ситуация Франция и Великобритания отново слагат на масата ядрената енергия. Би ли получила България американска подкрепа за увеличаване на ядрения си капацитет?

Мелани Кендърдайн: Абсолютно. Ядрената енергия носи и значителни ползи за климата. Сега Русия обогатява голяма част от урана, който ползвате…

БНТ: Да, ядреното гориво идва от Русия.

Мелани Кендърдайн: Да, но и САЩ получават обогатен уран от Русия. Не в такава степен, колкото Вие. Значи трябва да помислим как ние да обогатяваме повече.

Дилемите са много. Искаме чиста природа, но затова ни трябват редки метали и минерали. А те не винаги се намират там, където ни се иска.

Мелани Кендърдайн: Ние в Щатите сме 100% зависими от редки земни елементи. А 80% от този внос идва от Китай.   

БНТ: Дали войната в Украйна унищожи Зелената сделка и амбициозните планове на президента Байдън за борба с климатичните промени?

Мелани Кендърдайн: Не! Но подчерта нуждата от внимателно обмислена, последователна енергийна политика за всички отговорни правителства в Европа и Америка. Показа колко много зависим от нефта и газа, донякъде от въглищата. Че не можем за един ден да преминем на вятърна и соларна енергия. Проведохме проучване в Калифорния: 90 дни нямаше почти или никакъв вятър. А батерията съхранява енергия само за 4 часа! Заключението: да търсим алтернативи, но да държим природният газ за резерва.

БНТ: Но шистовият газ, например, също носи опасения за околната среда, нали?

Мелани Кендърдайн: Да, той влияе върху околната среда. Но всеки индустриален процес предизвиква екологични проблеми и трябва да се справяме с тях. Фактът, че САЩ имат много шистов газ, ни дава възможност сега да помагаме на Европа. През 2003 тогавашният председател на Федералния резерв Алън Грийнспан свидетелства пред Конгреса, че САЩ изчерпват природния си газ. После се появи шистовият газ и предизвика огромен обрат. Благодарение на него САЩ са първи по производство в света, а тази година ще бъдем първи и по износ на втечнен газ.

БНТ: Демокрациите имат технологии и висок стандарт, но недемокрациите имат ресурси. Какво да се направи?

Мелани Кендърдайн: Че то си е така открай време, нали?

БНТ: Да, но това не прави ли демокрациите уязвими?

Мелани Кендърдайн: Знаете ли, близо 65-75 % от световните залежи на кобалт са в Демократична република Конго. Добивът не влияе добре на околната среда. Работниците често са млади, макар че пък имат работа.
Можем донякъде да си помогнем, като започнем да добиваме и произвеждаме по-близо до вкъщи - с добри екологични условия. Например, да възстановяваме местното минно дело в САЩ и България, като пазим околната среда. По това работя. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад