Мигрантският поток – за контрола и охраната на българската граница

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът, който се заформя с мигрантите е сериозен. Още от началото на годината започна засилен мигрантски натиск по границата. Това са добре организирани, структурирани групи, профилът основно е на млади мъже около 20-25-годишна възраст. Случаят с автобуса и двамата загинали полицаи беше голяма трагедия и темата с мигрантите отново излезе на дневен ред. Това каза журналистът Тихомир Игнатов в студиото на „Денят започва“.

„Основният канал, който работи на място, се разработва от афганистанци, в който участват сирийци и пакистанци. Този канал е добре структуриран. Интересно е, че самите афганистанци са научени от български каналджии дори и от бивши служители на Гранична полиция, които познават добре горите. Бежанците получават някакво обучение и след това се връщат отново в Турция, там обучават нови каналджии и така заздравяват канала“, изясни Игнатов.

Експертът по сигурност Иван Янкулов, който до момента е заловил над 8 групи мигранти - около 240 души в района на Ихтиман коментира: „Мигрантите са млади момчета. Впечатление ми  правеше, че разполагаха с еднотипна екипировка – еднакви раници, шалтета, чували за спане. Много обезболяващи носеха. Но нямаха оръжия и пари, разполагаха само с един телефон за цялата група“. 

„Мигрантите използват наркотик наречен „наслар“. Също така взимат лекарства за дихателната система и  коктейл от енергийни напитки. Последните две седмици има случаи на гранично куче наръгано с нож, така че със сигурност някои от тези хора са агресивни и опасни“, добави журналистът Игнатов.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад