Явор Гечев: МС ще осигури необходимите средства за обезщетение на земеделците след потопа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е около 20 квадратни километра, не е висок, там няма прекомерна сеч. Това каза в "Денят започва" Явор Гечев – служебен министър на земеделието.

Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и какво се е случвало 10 години назад и как сечта се е отразила в изминалите години. В проверките ще участват не само местни екипи.

При дърводобива има правило за 15 метра отстрани на реките да не се пипа дървесината, но водата е била толкова голяма, че 15 км от населените места тази линия я няма и дървесината директно се е спряла в първите населени места.

"Това бедствие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа", каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

Малките стопани също да описват щетите, каза още той.

Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално на хората.

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целият Трилистник.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад