Михаил Константинов: Опцията за хартиено гласуване трябва да се запази

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Време ли е да се мисли за поправки или за изцяло нов Изборен кодекс? На дневен ред ли е темата за машинното гласуване? "Във всички секции с повече от 300 избиратели трябва да има само машинно гласуване според сегашния текст на закона", обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Михаил Константинов.

Според него това показва, че хората, които протестират в момента, имат две противоречиви искания. От една страна се иска машинно гласуване, а от друга - избори веднага. За два месеца няма как да се доставят машини. В момента едно от двете неща е невъзможно.

"Аз категорично смятам, че опцията за хартиено гласуване трябва да се запази", заяви Константинов. Той обясни, че при изборите миналата година е имало избор между машинно и хартиено гласуване и се е видяло какво предпочитат хората.

Относно дистанционното гласуване той е на мнение, че опасността от хакване е голяма и затова се избяхва от други държави. За него е абсолютно логично да се появи и онлайн гласуване.

При гласуването по пощата проблемът е в тайната на вота. Според него трябва да може да се гласува по поща, но това трябва да се отработи. "Въпросът е, че не може от днеска за утре да се направи".

На последните избори недействителните гласове са били 600 000 от 8.5 милиона гласа. Това е 8%. Те са били само при зиборите за общински съветници. Там където има преференции, недействителните гласове скачат три пъти. "Чрез преференциите се прави опит да се покаже кой е гласувал, дали е гласувал правилно. Преференциите са нещо много хубаво, но у нас е опорочено", каза Константинов.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад