"За" и "против" пешеходната улица "Съборна"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За и против улица "Съборна" да стане пешеходна. "Решението улицата да бъде пешеходна беше взето с мнозинство в Общинския съвет от всички без Патриоти за София", заяви общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" и поясни, че това е проект, заложен във всички стратегически документи на общината, касаещи развитието на София като един устойчив град с фокус върху хората, а не само върху автомобилите.

Тази малка улица е важна за една свързана мрежа пешеходни зони в столицата, тъй като тя свързва градската градина с Народния театър и съществуващата пешеходна зона по бул. "Витоша". Сега входът към градината е свободен от коли. "Тук е реализирана най-широката пешеходна пътека в България, която гарантира много по-голяма безопасност и по-голяма достъпност на всички, които желаят да се разходят", подчерта Борис Бонев. Тя винаги е била с преимуществено пешеходен трафик. Две от трите части на улицата са изцяло пешеходни, в средната, където има концентрация на търговски обекти, се позволява движение в една посока и има места за паркиране. Проблемът е, че при наличие на решение на Общинския съвет, което не е изпълнено докрай от ресорния зам.-кмет по транспорта. Предстои поставянето на пейки и дребни ремонти, не са премахнати колчетата в горния край, за да придобие улицата по-нормален вид.  

Има две групи протестиращи срещу решението за пешеходна зона - едните са от търговските обекти на улицата, чиито клиенти няма къде да паркират, втората група протестиращи са живущите в района заради паркирането.

Приоритет на големите градове е специалното внимание за възможностите за основно пешеходно придвижване в централните градски части, така е и в  София, това е процес, подчерта общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. "За нас е изключително важен този диалог с хората и той ще продължи, за да намерим баланса и тпова решение, което до голяма степен би удовлетворило на този етап всички въвлечени в този процес - части от града да бъдат трансформирани по този начин", заяви Зарков.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад